Bűnök és virágok

Az a baj a lakossággal, hogy nem tudja, mi a hír, a helyi hír. Arról beszél, ami nincs, nem úgy van, meg egyáltalán. Például a romagyilkosságok elkövetésével gyanúsított helyiekről.

Egy hét elteltével sem lankadt az érdeklődés a debreceniekben a sorozatgyilkosságok feltételezett tetteseivel kapcsolatos információk iránt. Az emberek már csak ilyenek, megdöbbenve vagy hitetlenkedve idézik a gyanúsítottakhoz kötődő emlékeiket, kicsi ez a város, mindenkinek van olyan ismerőse, aki közelről ismeri a letartóztatott helyieket. Aztán még a rendőrség sem fejezte be a munkáját, nap mint nap hallani arról, hogy most éppen melyik debrecenit hallgatták ki, honnét vittek el számítógépet, merre tűntek fel a nyomozók.

Mindenki beszél, sokszor – meglehet – zagyvaságot, a helyi közmédia azonban továbbra is töretlenül hallgat. A Népszabadságban is szóvá tett némaság okairól Széles Tamás, a Debreceni Városi Televízió főszerkesztője és ügyvezető igazgatója a lap hasábjain értekezett. Széles Tamás alapvetése, hogy ez az ügy „nem debreceni ügy”, mert például „az akcióban nem vettek részt helyi rendőri erők, az elkövetési helyszínek nem kötődnek a városhoz”. És kimondatik a megkérdőjelezhetetlen igazság is : „A helyi televízióknak az a dolga, hogy helyi eseményekről tájékoztassanak, és ha nincs hír, mesterséges hírgyártásra ne pazaroljanak közpénzt.

A helyi lakosság, a debreceni cívis polgár azonban van annyira botor, hogy mindezt nem ismeri fel, s a főszerkesztő úr szakmai okfejtése ellenére úgy gondolja, hogy ez az ügy debreceni is, és minden helyi vonatkozásának hírértéke van – ezért beszélnek róla. Talán itt lenne az ideje, hogy a tudatlan debreceniek, akiknek a pénzéből működik az önkormányzati televízió, szánjanak még 2400 forintot a családi büdzséből Széles Tamásnak A képes hír című szakkönyvére (megrendelhető a városi tévénél), hogy végre képben lehessenek hírkészítési ügyekben, és ne dumáljanak össze-vissza.

A főszerkesztő népszabadságos reagálása reményt és jókívánságot is tartalmaz: „Őszintén szeretnénk, hogy minél kevesebb ilyen eseményről kényszerüljünk híradós anyagot készíteni, és "napfényes" városunkban a híradószünetet követő napon a virágkarnevál és az ahhoz hasonló kiemelkedő események bemutatása legyen a vezető hír. Ilyen híreket kívánunk minden médiumnak: kicsinek, nagynak, országosnak és helyinek (önöknek is).” Hát igen, kedves. Az tény, hogy az ünnep másnapján a városi tévében a virágokról szólt a vezető hír, mindenütt máshol a súlyos bűnökről és az elkövetésükkel gyanúsítottakról – a debreceni közbeszédben is, azóta is. Igaz, a DVSC futballcsapatának nagyszerű szereplése sokakat megérintett, a sorozatgyilkosság azonban többeket foglalkoztat, mint a foci.

A hírkészítésről szakkönyvet megjelentető Széles Tamás válaszírása pénteken reggel jelent meg a Népszabadságban, aznap este az általa vezetett televízió hírműsora egy személyi hírről is beszámolt. Hír, hír, hír! Új vezetőÚj igazgatója van a Debrecen köztisztaságáért felelős AKSD Kft-nek. Virág László megbízása 2013. december 31-ig szól. Virág László korábban az Airport Debrecen Kft. ügyvezető igazgatója volt. A vezetőt a cég kisebbségi tulajdonosa, a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. nevezte ki. Az új igazgató a külföldi érdekeltségű többségi tulajdonos megbízottjával, Kardos Mariannal vezeti a kft-t.

Ha szól a városi televízió Virág László korábbi tevékenységéről, akkor miért csak egy posztját említi? Virág korábban volt már a hajdú-Bihar megyei közgyűlés fideszes alelnöke, majd a Debreceni Vagyonkezelő Rt. stratégiai igazgatója is. Az Airport Debrecen Kft. ügyvezető igazgatói posztjáról pedig azért mondott le, mert a bíróság jogerősen egy év hat hónap börtönbüntetésre ítélte két évre felfüggesztve nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette és magánokirat-hamisítás vétsége miatt. (Ez az ítélet itt nem hírVirág László legutóbb annak a Debreceni Cargo és Logisztikai Kft-nek az ügyvezetőjeként szerepelt a hírekben, amelyik cég a debreceni repülőtérre pályázat, majd nyert, majd visszalépett. (Városházi hiszti

Virág kapcsán engedtessék meg idézni magam az előbb hivatkozott két korábbi blogbejegyzésemből. 2007. december 7. – „nem is reménykedhetünk abban, hogy egyszer valaha kiderülhet: ki(k) helyett kapta a másfél éves felfüggesztett börtönbüntetést Virág László. Mert bár ő fogta a tollat, amikor aláírta a jogtalan átutalást, de állítólag az ötlet nem tőle származott, az utasítás máshonnan érkezett.” 2008. március 22.„Virág László egyébként megkapta a büntetését – mások vétkei miatt is –, élje békében életét, dolgozzon, vállalkozzon, gyarapodjon, de talán nem az önkormányzat közelében, mert állandóan ki lesz téve a korrupció gyanújának”.

Virág László ismét önkormányzati érdekeltség vezetője, személyéről ismét furcsán adnak tájékoztatást.  

Képes hírek? Képtelenek.

A bejegyzés trackback címe:

https://basahalom.blog.hu/api/trackback/id/tr51346965

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hanzo The Razor 2009.08.29. 20:11:17

Bösztörpusztán, a Magyarok Országos Gyűlésén találgattunk, hogy mi lesz vajon az a hír, amin csámcsogni fog az egész országos média. Valami celeb öngyi lesz? Comingoutol egy politikus? Hát nem, ez lett. De tény, hogy itt egy eltusolást látunk, ami biztos csak "véletlen egybeesés", csak hogy ne a MOGY-ról kelljen beszélni.

barnaadam 2009.08.29. 20:26:36

Na ja. A DTV a helyi médiaholding része, egy kalap sz^r, mint a többi. "Áfaköri képviselő", ha emlékszünk, ugye? Érdemes gondolkodni szerintem.
Virág úrnak meg ezúton gratulálok új munkahelyéhez a magam és családom nevében is! Csak vigyázzon, nehogy kisértésbe essék, nehogy eltűnjön a fűmag, vagy a gereblye!

barnaadam 2009.08.29. 20:30:08

@Razid: olyan tényleg van, hogy "Bösztörpuszta"? Meg olyan, hogy "MOGY"? (senkit nem akarok megbántani, komolyan kérdezem, bocs.)

Holdrabló 2009.08.29. 20:51:39

Hát, Széles elég röhejes logikáját követve a Loki sikeréről sem kellett volna beszámolni, mivel az "elkövetési helyszín nem kötődött a városhoz". Ekkora baromságot hogy tudott mondani?

Virág elvtárs pedig a helyi helyzettel fokozódik. Gratula neki is, hajrá, a jelszó: ami mozdítható! (Ami nem, azt is)

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2009.08.29. 21:00:04

na, kedves elégedetlenkedők. fogjunk fegyvert, fáklyát, és zavarjuk el a tolvaj, hazug bandát! ki tart velem?
senki? akkor miről beszélünk?

varasd 2009.08.29. 21:25:06

A tanú című film végén a tömött 6-os villamoson Pelikán újra találkozik az azóta mellőzött Virág elvtárssal, aki morcoson kijelenti: "Nem baj! Nem baj. Visszasírnak még maguk engem!" Pelikán válasza: "Hát erre azért nem mernék megesküdni."

Szakaly Gyorgy · http://szakalygy.uw.hu/index.html 2009.08.31. 12:40:26

Aki a Virágot szereti, rossz ember nem lehet!

Colargol 2009.08.31. 20:42:52

Virág László inkább korunk Pelikán Józsefe. Most épp a szemeteseket bízták rá. Meg kellene írni a kalandjait. Pedig a Duna csak árad...

Oblomov 2009.09.01. 18:12:29

Ez a poszt tetszik. Nem vádol, de csipked, és amit piszkál, az ebben a formában meg is áll.

NRG44 · http://althir.org 2009.12.01. 05:38:38

igazi zsidó seggfejek vagytok, basahalom

amit müvelt a fajtátok, azért nincs bocsánat

NRG44 · http://althir.org 2009.12.01. 05:39:36

@NRG44: ki buszoztat cigánycsőcseléket jobbikos rendezvényekre, hát persze, hogy az szdsz.
süti beállítások módosítása