Ilyen Várost Szeretnénk(?)

Van is fórum, nincs is. „Társadalmasítási” anomáliák. 

Némileg lekésve a magyarországi városok nagyobb hányadától, immáron Debrecen népe is megismerheti honának Integrált Városfejlesztési Stratégiáját. Nagy ügy. 1,3 milliárd forintról van szó, a 2007 és 2013 közötti időszakról. Alapos odafigyelést igényel. Esetleg még a lakosság is odakukkanthat.Április másodikán sajtótájékoztatón jelentették be, hogy április hetedikén nyilvánosságra hozzák az anyagot. (Bőven beszámolt róla az önkormányzati média: Kész a stratégiaLetölthető…StratégiaAz kissé mókás, hogy nem akkor tartottak sajtótájékoztatót, amikor ténylegesen megismerhetővé vált a dokumentum, de efféle apróságokon már nem akadunk fenn, a városházi kommunikáció rejtelmes megfontolásai évek óta kifürkészhetetlenek mifelénk.

Itt az ideje, hogy az emberek elmondják a véleményüket – mondta Pajna Zoltán alpolgármester az egyik sajtóbeszámoló szerintÉs tényleg igaza van, itt az ideje, bár ez itt egyébként nem szokás. Ahhoz azonban, hogy az emberek elmondhassák véleményüket, még az is szükségeltetik, hogy megismerjék magát az anyagot, ami nem kevesebb, mint 213 oldal, és csak interneten hozzáférhetőA megfontolt, alapos vélemény kialakításához időt is kellene adni, de ezt már kevésbé kaptak az emberek, a lakosság. A hétfőn publikált anyaghoz szerdán szólhatnak hozzá a vállalkozók, csütörtökön pedig a polgárok és a civil szervezetek lakossági fórumok keretében. Na, lehet beledumálni, csak tessenek igyekezni!

Ha van közhasznú értelme az önkormányzati tulajdonú médiának, akkor most lenne. Lett volna. A városi tévé sorozatban ismertethette volna a debreceni IVS-t szakértők megszólaltatásával, a város nevét viselő ingyenes mindenpostaládás kiadvány pedig akár egy teljes számot is szentelhetett volna cívishon 2013-ig tartó fejlesztési koncepciójára. S mindezek után következhettek volna a lakossági fórumok. Ha érdekelné a készítőket az „emberek” véleménye, s nem egy kötelezően kipipálandó aktus lenne a fórumosdi.

Végül következzen egy idézet a dokumentumból, ami arról szól, mihez nincs köze a lakosságnak. (Az utolsó – nehezen értelmezhető – mondat az eredeti anyagban, annak is a 186. oldalán pirossal van kiemelve.)

„Az Integrált Városfejlesztési Stratégia részeként a városoknak ingatlangazdálkodási tervet kell készíteniük az IVS-ben megjelölt akcióterületekre az önkormányzati ingatlanok vonatkozásában. A ingatlangazdálkodási tervben az önkormányzat megfogalmazza, hogy a fejlesztési területekhez kapcsolódó ingatlantulajdonát milyen módon kívánja hasznosítani, mi az értékesíthető, rehabilitációba bevonható vagyon, és mely az, amelyet hosszú távon önkormányzati tulajdonban és kezelésben kíván az önkormányzat tartani.

Az Irányító Hatósággal álláspontja szerint az ingatlangazdálkodási terv társadalmasítása nem szükséges, ezért annak részletei jelen dokumentumban nem szerepelnek.”

A bejegyzés trackback címe:

https://basahalom.blog.hu/api/trackback/id/tr29416646

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2008.04.08. 13:00:52

én olyan várost szeretnék, ahol a politikusok politizálnak, a parasztok földet művelnek, a prolik dolgoznak, cigányok meg nincsenek. és a poltika és a vallás mindenkinek a magánügye.

csigekert 2008.04.08. 13:22:25

Én meg olyan várost szeretnék, ahol nincsenek szélsőjobbosok.
De mi köze ennek a mai témához?

vereczke 2008.04.08. 15:09:25

Namost mit tegyünk, ha a Fidesznek csak akkor van szüksége a népre, amikor 300 forintos népszavazásra szólítja.
Ilyen lesz az Orbán-Magyarország, amilyen Kósa-Debrecen. Vagy már elfelejtettétek 1998-2002-t?
süti beállítások módosítása