Szigorúan titkos zsűri

Nem talált Messiást a Modem. Háborognak a grafikusok.  

 

Mióta a fél országgal elhitette, hogy a műanyagló világszenzációazóta sokan marketingzseninek tartják Gulyás Gábort, a Modem igazgatóját. Szintén sokan meg úgy vélekednek, hogy a szakmához nem értőpöffeszkedő, öntelt, arrogáns stílusú politikai kinevezett. (Ha valaki nosztalgiázni akar régebbi Modem-ügyekben, nézzen szét itt vagy böngésszen emitt.)

A napokban ismét magára vonta a figyelmet egyesek szerint korrekt, mások szerint alfuserált kommunikációjával. Történt ugyanis, hogy a Modem 300 ezer forint díjazású nyílt pályázatot írt ki a Messiások című kiállítás logó és arculattervezésére, majd a pályázatot eredménytelennek nyilvánította. Az erről szóló igen rövid információ a honlapján is olvashatóNyolcvankét pályázó több mint száz tervet adott be a Messiások című kiállítás arculati tervére kiírt nyílt pályázatra. Miután a szakmai zsűri ezek egyikét sem javasolta megvalósításra, a Modem eredménytelennek minősítette a pályázatot.”

Felháborodott a döntésen a Magyar Tervezőgrafikusok és Tipográfusok Társasága, nyílt levélben adott hangot tiltakozásának, amire Gulyás Gábor válaszolt, mindezt a MATT a honlapján is megjelentetteugyanitt a kommentek között az a levél is olvasható, amiben a pályázókat értesítette Gulyás a döntésről. A MATT elnöksége szerint a pályázat eredménytelenné nyilvánításának általuk „eddig nem ismert, nem szakmai okai vannak”, ezt Gulyás rosszindulatú feltételezésnek nyilvánította és visszautasította. A MATT kérte, hogy „hozzák nyilvánosságra a pályázatot elbíráló szakmai zsűri névsorát és az általuk meghozott döntés indoklását”. Gulyás erre azt válaszolta, hogy „a Modem pályázatára beérkező munkák színvonaláról továbbra is az általunk felkért zsűri véleményét tartom mérvadónak”. Hogy ez nem válasz a konkrét kérdésre? Azt többen is szóvá teszik a kommentelők közül.

Tényként leszögezhetjük, hogy igen sikeresnek tekinthető az a pályázat, amire nyolcvanketten adják be munkáikat. S az is tény, de már a sajnálatos fajtából, hogy ezek közül egyetlen egyet sem javasol megvalósításra a zsűri. Minden bizonnyal megalapozottan hozták meg döntésüket a bírálók („akik mindannyian egyetemen és főiskolán tanítanak vizuális művészetet és grafikai tervezést” – ahogy Gulyás fogalmaz). Már csak az a kérdés, hogy miért kell titokban tartani a zsűri tagjainak nevét. Ha tényleg a szakma jeles képviselői, akkor eddigi munkásságuk fogja hitelesíteni a pályázati eredménytelenséget kihirdető döntésüket. Ha nincs ez a rejtőzködés, akkor vélhetően nem fogalmazódnak meg gyanakvó találgatások arról, hogy valójában nem szakmai döntés született. Ha Gulyás nem árulja el, hogy kik ők, akkor miért nem nevezik meg önnön magukat a zsűri tagjai, miért nem lépnek a nyilvánosság elé, arcukkal is vállalva a döntésüket? Nem engedi meg nekik Gulyás? Érthetetlen. És már csak egy kérdés maradt a végére. Ha újra pályázatot ír ki a Modem valamelyik kiállításának logójára és arculatára, arra hányan fogják beadni munkáikat a mostani történések után? (Az pedig pusztán költői talány, hogy a debreceni önkormányzati tulajdonú sajtó miért nem számolt be minderről.)

Gulyás Gábor (jobbról) Sztálin fejével birkózik a Modem belső udvarában

A bejegyzés trackback címe:

https://basahalom.blog.hu/api/trackback/id/tr811130796

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

barnaadam 2009.05.19. 08:24:15

Szerintem nincs is zsűri,G.G. eldöntötte egymagában(esetleg az amúgy is a Modemben dolgozó grafikusokkal, egyebekkel), hogy az összes pályamű vacak, aztán majd kitalál ő valami igazán tutit, merthogy - ugye - gyakorlatilag mindenhez ért...
Az is lehet még, hogy időközben megvette a Modemet (csak erről sem tudunk), s a magántulajdonú múzeummal azt csinál, amit akar. Vagy nem vette meg, s igy is azt csinál...
(Az utolsó kérdésed, kedves Basa, tényleg teljesen költői, sajnos.)

Holdrabló 2009.05.19. 09:08:39

Valószínűleg az történt, hogy az előre kijelölt győztesnek elfelejtettek szólni, hogy adjon be valami pályázati anyagot. Így most kezdhetik elölről az egészet. Sztálin és Gyurcsány a hibás, mindenkit összezavartak.

Külföldi Viktor 2009.05.19. 09:38:45

még jó, hogy nem volt időnk indulni:)
a zsűri tagjainak névsora kb borítékolható, szokásosan a félművelt, de legalább sznob helyi vérdilettánsok képviselőiből.

Hanzo The Razor 2009.05.19. 09:39:44

Az önkorminak megvan a maga különbejáratú dizájnercége, minek ide pályázat?

BEigner 2009.05.19. 11:33:17

[OFF]
Ha esetleg keresnél laptopodra, iPhone-odra vagy iPod-odra egyedi skint, akkor katt ide: http://skinzone.hu/?affiliate=d0ce4

Sorry az offért.
[ON]

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2009.05.19. 19:40:48

gujás kezében jól áll a sztálinfej. eszembe juttatja a gulyáskommunizmust.

Tepsifan · http://kephatas.blog.hu 2009.05.20. 11:12:53

@BEigner: Köszönöm! Végre megtaláltam mi hiányzik az életemből! Eddig üres, és értelmetlen volt a létezésem, de Te mindent megváltoztattál! Háromfülű szatyrot nem árulsz véletlenül?
süti beállítások módosítása