Szemétnyomozók

Amikor elolvad a hó, újra előtűnik a mocsok. Barbárok földje. Basahalom-legalsó.

A most következő friss fotók korhatáros képek. Csak felnőttek, lehetőleg katonaviseltek, de mindenképpen erős idegzetűek nézzék meg. A három napja megmutatott belvárosi szemét szűzlánysóhaj ahhoz a brutális szellentéshez képest, amit Debrecen külterületén, például az Erdőspusztán lehet tapasztalni.

Nehéz indulatok nélkül beszélni azokról a mérhetetlenül bunkó ember(?)társainkról, akik bűnözőként szennyezik a környezetünket – büntetlenül. Ha már az arra hivatottak képtelenek megakadályozni, hogy a barmok teleszórják a természetet, többnyire az erdei utak mentét a mocsokkal, ha soha nem akaródzik sikerülni a tettenérés, akkor utólag kellene elkapni és példásan megbüntetni a szennyezőket.

Szemétnyomozásra lenne szükség.

Van ilyen a világban. Nálunk miért ne lehetne?! Szakma ez is, megtanulható. A szerte elszórt szemétből következtetni lehet annak eredeti gazdájára, akit aztán a kellő bizonyítás után felelősségre lehet vonni, súlyos pénzbírságot kiróni rá, annyit, hogy aztán soha életében még egy cigarettacsikk eldobása se jusson az eszébe.

A szemétnyomozók bőven megkeresnék így a fizetésüket, de még a szemét összeszedésének, elszállításának, semlegesítésének költségeit is. Munkájukat népszerűsíthetné – és ezzel a szemetelőket elrettenthetné – a bőséggel rendelkezésre álló és állítólag szinte mindenki által figyelemmel kísért önkormányzati média.

Kedves önkormányzati képviselők! Tudjuk, nem nagyon szeretnek kijárni a belvárosból, de ne is jöjjenek a végekre, mert még véletlenül összekeverednének a szeméttel. Elegendő, ha támogatják, forszírozzák, megszavazzák a debreceni szemétnyomozóság létrehozását, a működéséhez szükséges rendeleteket. Aztán már csak arra vigyázzanak, kedves képviselők, hogy mit és hol dobnak ki!

Fotók: Konyhás István

A bejegyzés trackback címe:

https://basahalom.blog.hu/api/trackback/id/tr762582400

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

liberalisvaros · http://liberalisvaros.wordpress.com 2011.01.14. 00:07:50

Ebből a szemétből valami összefogással lehetne kikeveredni.

Szakaly Gyorgy · http://szakalygy.uw.hu/index.html 2011.01.14. 13:35:58

Sajnos nem műxik az ötlet.
Ha egyértelműen bebizonyítható, hogy kié a szemét, akkor sem lehet büntetni az illetőt, mert nem bizonyítható, hogy ő szemetelt vele. Lehet, hogy a partizánok csempészték ki a kukájából, és azok szórták szét -> Ártatlanság vélelme.
Lehet, hogy ebben is az objektív felelősséget kellene bevezetni, mint az autótulajdonosoknál.

borisfedor 2011.01.16. 18:35:58

Felháborító ami az erdőn van. Én is tapasztaltam olyat, hogy jól szervezett banda kisbusszal hozta ki a veszélyes hulladékot, elő őrsük alapos szétnézése után. Ki mert volna szólni nekik, és vajon ki jött volna ki éjjel, ha bejelentést teszünk? De fényes nappal is láttam már jól szituált házaspárt több nagy zsákot is lerakni, nem is az Erdős-pusztán hanem a Nagyerdőn, alig valamivel az út mellett. Még a parkerdő részen is nagy a szemét, persze közterületest vagy rendőrt nem látni az erdőn legalább 5 éve. Igaz ismertebb politikust sem láttam./na jó egyszer mikor a sajtó előtt táblát rakott ki/ Vajon miért nem? Tervezgetni a hasznosításról lehet kellemesebb mint néha sétálni benne egy keveset?

matkó 2011.01.16. 18:39:00

És körben ilyen a város, ez nem egyetlen ellátkozott hely fotója. Akármerre fut, sétáltat kutyát, kirándul az ember, Debrecen mindenhol ilyen. Nem értem, mitől ilyen barmok egyesek. És persze nem csak Debrecenre igaz, a legkisebb falura is. A Kék Túra során tán nem volt olyan település, ahová nem szeméthegyeken keresztül kellett bemenetelni. Ja! És a település szélén meg mindenhol ott a még nagyobb szégyen, az eldobált "szociális szemét", a cigánytelepek...

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.01.25. 02:49:09

Az a vicc, a képeket elnézve, hogy a hulladék jó része szelektíven gyűjthető lett volna. Ha már ilyen szépen összegyűjtötték, igazán vihették volna egy szelektív gyűjtőponthoz..

Hajlok rá, hogy oktatással, tájékoztatással, plusz óvodától kezdődően gyermekneveléssel, tehát pozitív visszacsatolással lehet idővel megoldani a problémát, és nem csak büntetéssel.

nivo.blog.hu/2011/01/09/lehet_e_nulla_hulladekkal_elni

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.01.25. 02:49:10

@Szakaly Gyorgy:

"Lehet, hogy ebben is az objektív felelősséget kellene bevezetni, mint az autótulajdonosoknál."

Na! Azért valamiben mégiscsak egyetértünk. :)

nivo.blog.hu/2010/10/13/szemetbe_fullad_a_magyar_taj

Hasonló problémák vannak az egész országban. Megvan a név, cím, telefonszám, iwiw adatlap, minden, és mégsem büntethetők! Még a tettenéréskor készített fotó sem elég bizonyíték, mert simán rámondják, hogy ők a képeken nem ledobálták, hanem éppen felszedték a szemetet.
süti beállítások módosítása